Hormonspiral - insättning.

Förr snart en vecka sedan, närmare bestämt i tisdags, så var jag till kvinnokliniken och satte in en hormonspiral. Jag tänkte skriva lite om detta eftersom på nätet så finns det så himla många skräckhistorier över det hela, hur folk nästan svimmar vid insättning och att den åkt ur sin plats osv. 
 
Jag valde att sätta in en sprial eftersom min mens inte riktigt varit regelbunden, och att jag är less på att knapra piller som dessutom ger mig jobbiga biverkningar. Därför testar jag detta denna gång, en hormonspiral som ligger inne i livmodern och håller i 5 år (dessutom kostar dom nuförtiden endast 0kr för oss ungdomar)
 
Som jag nämnde, det finns många skräckhistorer om insättningen av spiral. Jag måste själv säga att insättningen gick ganska bra. JA, det gjorde ont, men endast i några sekunder åt gången. Det kändes som om nån ville punktera något inne i min livmoder med en nål eller så. Men den intensiva smärtan lämnade inte så mycket spår efter sig än att jag var lite tårögd efteråt. Fast jag kan ju inte lova att den inte blir likadant för alla, dom sa nämligen att det gick smidigt eftersom dom slapp hålla upp livmodertappen. Jag tror att det är viktigt att kunna slappna av för att det ska gå så smidigt som möjligt. 
 
Dom varnade sedan för att man kunde ha en lite starkare mensvärk ett par dagar efter insättningen och lite blödningar. Det måste nog jag säga är det värsta med insättningen av spiral, den där smärtan som kommer i små "attacker" efteråt. Vaknade upp av det halv sju imorse eftersom min ipren hade slutat värka, men värken brukar lunga ner sig när man får i sig ipren och då den börjat värka. 
 
Nu återstår det ju egentligen att se hur det kommer fungera i framtiden. Om hormonerna rubbar mig helt, eller om spiral blir min närmsta vän. Det beror ju på såå mycket från person till person. Tänkte att detta kunde vara intressant för er tjejer som kanske har funderat på detta preventilmedel. Jag hoppar verkligen detta fungerar!!!
 
 
PS. Hade världens bästa support sittandes bredvid mig under insättningen. Oskar sa att om jag hade börjat gråta under insättningen så hade typ han också börjat gråta... aww.. Där kan man snacka om medmänsklighet♡.  (hehe, nu kanske han blir arg på mig...)
Min Vardag | |
#1 - - Anonym:

Hej, vad hade du för p-piller före och hur funkade det med mens, menvärk och sådär? Och hur funkar spiralen nu? Jag överväger starkt att skaffa en men tänkte hur det funkar för dig.

Upp